FAQ

Ask er en hård træsort, med en stor sejhed. Det er derfor en velegnet sort til skærebrætter. Roughcutboardet fås i lys ask og mørk ask. Den mørke ask stammer fra ældre træer end den lyse ask. Der er ingen forskelle i kvaliteten af de to typer. Husk at oliere dit skærebræt inden brug med noget madolie. Husk også at vaske det op i hånden.
Smalt er det tjekkiske ord for emalje. Smalt er en koboltblå farve, som er meget flot og som ses i smalts logo og grafiske udtryk. Smalt er en fjollet bogstavleg med Sara Mølbak (Hansen)s initialer og 'alt', som i 'alt, hvad Sara godt kan lide'. Alt, hvad Sara godt kan lide er smukt, enkelt, funktionelt og bæredygtigt - eller på anden vis et bedre valg end noget andet.    
Smalt er Sara Mølbak Hansen, som i årevis har været forelsket i Riess' emaljesager og som har kigget langt og længselsfuldt efter dem i udlandet. Sara har tidligere arbejdet i en webshop med økologisk baby- og børnetøj, har boet en kortere periode af sit liv på Samsø, har haft sin egen naturdagpleje og har også været kommunalt ansat akademiker. Sara er fra København, hvor hun bor med sine to døtre og sin kæreste.    
Hvis noget ikke er som det skal være, og det ikke er på grund af noget, du selv har gjort, så kontakter du blot Sara her: sara@smalt.dk indenfor tre dage efter du har modtaget din pakke. Vær opmærksom på, at de fleste af smalts produkter er håndlavede eller bearbejdet af mennesker i en sådan grad, at små variationer må påregnes. Vær også opmærksom på, at håndvævede tekstiler kan 'løbe', hvis dit fx ur eller din ring hænger fast i det. At emalje er en glasbelægning, som kan gå i stykker, hvis du taber det eller slår noget hårdt mod det. At tekstilerne fra Johanna Henkenjohann er håndvævede i gamle dage, og håndsyede nu om dage, og at der derfor kan være charmerende uregelmæssigheder ved de unikke og smukke sager.  
Nøddetræ er en relativ hård træsort, og mere sjælden i Europa end ask. Roughcutboardet fås bl.a. i nøddetreæ, som har en flot mat farve. Vær opmærksom på, at skærebrættet skal olieres med madolie inden brug - og derved bliver flere toner mørkere. Husk at træ skærebrætter skal vaskes op i hånden.  
Træ er et hygiejnisk materiale til skærebrætter. Mangotræer bliver meget store efter cirka 10 år og stopper med at bære frugt. Her bliver de så fældet og bl.a. brugt til skærebrætter. Der genplantes nye, unge træer således at der er en bæredygtig cyklus. Mangotræ er en relativ hård træsort. Vask træ skærebrætter op i hånden.
Bomuld egner sig godt til gulvtæpper og viskestykker, idet der er meget robust og har en god slidstyrke. Der kan gås på det og tørres med det mange gange uden at det sætter spor. Bomuld er også god til slumretæpper og sommertæpper, idet det leder varmen væk fra kroppen og har en behagelig, naturlig og helt kradsefri tekstur, der lægger sig ind til kroppen.  
Produktionen af Riess' emaljesager er ISO-certificeret CO2-neutral, idet fabrikkens egne vandmøller producerer al strøm til produktion og opvarmning af fabrikshallerne. Overskydende strøm sendes ud i lokalsamfundet. Se Riess' bæredygtighedsrapport fra 2014 her.
Både smalts gulvtæpper, slumretæpper, puder og viskestykker er håndvævede. Gulvtæpper og slumretæpper fra Liv Interior er håndvævede nu her i Indien - under ordentlige forhold. Gulvtæpperne er certificerede Goodweave. Se mere her. Puder og viskestykker er håndvævede i gamle dage. For begges vedkommende gælder at kvalitet og skønhed går hånd i hånd med små variationer og mulige 'mønsterbrud' eller andet, der er afstedkommet af, at det er et menneske, der har præsteret arbejdet.
Blaudruck er en 400 år gammel håndværkstradition, der lever i bedste og smukkeste velgående i Sydtyskland ved Johanna Henkenjohanns kyndige hænder. Stoffet er håndvævet og trykket er sat på med stempler - også ved håndkraft og stor præcision. Jeg, Sara, blev rørt ved synet af tekstilerne, da jeg så dem på en messe i München. Tro mig, det er ikke almindeligt at blive rørt på en messe i München!
GoodWeave er en amerikansk organisation, der arbejder for at komme af med børnearbejde i gulvtæppe-industrien. De kommer på uanmeldte besøg og hjælper de børn, der har været arbejdere på en fabrik med uddannelse. Gulvtæpperne fra Liv Interior er certificeret med GoodWeave, hvilket er din (og min) garanti for, at det ikke er et barn, der har vævet det håndvævede gulvtæppe. Se mere om GoodWeave her.
Emalje fra Riess er giftfrit, naturligt, energibesparende og genanvendeligt. Foruden CO2-neutralt produceret på den østrigske familievirksomhed i Ybbsitz. Emalje fra Riess er enkelt, smukt, funktionelt og tidløst design. Emaljesagerne kan anvendes på alle typer af komfurer, også induktion og gas, og kan gå i ovnen, idet gryden/panden osv. udelukkende består af emalje. Emaljen er et fast og hårdt materiale, der sagtens kan klare at blive rørt i, skrabet med og skåret i. Også med metalgenstande. Det er let at rengøre og den glatte porcelænsagtige overflade gør, at maden ikke hænger fast og brænder på. OBS! Skru kun halvt op for dit blus, idet emaljen er meget hurtig til at varme op, indkapsler varmen og holder på den. Spar derved energi i din madlavning.
Johanna Henkenjohann er håndværkeren bag smalts blåtryk-sager. En ældre kvinde, der mestrer håndværket blåtryk til perfektion, selv står for alle processer fra indfarvning til håndsyning - og i øvrigt ikke har internet! Om jeg kunne sende en fax? Nå, ikke. Så nu korresponderer vi per telefon og brev. På tysk. Ikke just Saras hverken første, andet eller tredjesprog, men det går. Bor og arbejder i Bad Aibling i Sydtyskland, og minder ganske meget om Saras mormor på værdier, værdighed og skrappe, men kærlige blik... Kort fortalt, ikke til at stå for.  
Skærebrættet er designet af duoen dottings.com, de samme to kvinder, der også har designet Aromapotten og opbevaringsdåserne fra Riess. Det er lavet i samarbejde med Alexandra Palla, en østrigsk madblogger og -guru, som advokerer for mere kærlighed til mad og madlavning.
Liv Interior er et tysk firma placeret i Hamborg. Ejet af danske Tina Mirza og hendes mand. Tina er engageret i at fabrikkerne i Indien, hvor de håndvævede tekstiler fremstilles, tilbyder arbejderne ordentlige arbejdsforhold. Tina besøger de enkelte fabrikker flere gange om året.
Riess er den østrigske familievirksomhed, der laver alle smalts emaljesager. Pt. er det 9. generation, der styrer virksomheden, mens 10. generation er i færd med at blive sluset ind. Riess har flere produktserier, hvor den klassiske pastel og den klassiske hvide er designet i - og har været produceret siden - 1950erne. Aromapotten og opbevaringsdåserne er nyere design-genistreger fra Riess i samarbejde med dottings.com. Sara har været på besøg i Ybbsitz, Østrig og fået en fuld rundvisning på fabrikken. Vældig fascinerende! Meget charmerende mennesker, både Riess'erne og medarbejdere.
Der er følgende muligheder for betaling på smalt.dk:
  1. Kortbetaling (dankort, visakort, mastercard)
  2. Paypal
  3. Mobilepay
  4. Bankoverførsel
  5. Kontant ved lokal afhentning
Når du kommer til checkout, når du er i gang med at gennemføre din ordre, kan du vælge hvilken mulighed du vil benytte. Bemærk at ved Mobilepay og kontantbetaling, skal du kontakte Sara først på sara@smalt.dk.    
Smalt sender ikke pakker ud længere, desværre. I stedet aftaler vi hvor og hvornår du kan hente din ordre. Det vil som oftest være i Brøndby, på Frederiksberg eller i Gentofte, men jeg er også i Slagelse, i Ringkøbing og på Samsø indenfor de nærmeste måneder. Det er muligt, at Sara fra smalt selv leverer din ordre til dig, hvis du bor i København og omegn.  
Du har selvfølgelig fuld retur- og bytteret ifølge købeloven. Kontakt blot Sara på sara@smalt.dk for at aftale nærmere.

Webshoppen er lukket - der er ikke mere på lager. Tak for din interesse og tak for nu!